عفونت هلیکوباکتر پیلوری:
هلیکوباکتر پیلوری (H pylori) نوعی باکتری است که معده را آلوده می کند. این بسیار شایع است و حدود دو سوم جمعیت جهان را تحت تاثیر قرار می دهد. عفونت هلیکوباکتر پیلوری شایع ترین علت زخم معده است. با این حال، عفونت برای اکثر افراد مشکلی ایجاد نمی کند.
علل و نحوه انتقال باکتری:
باکتری هلیکوباکتر پیلوری به احتمال زیاد مستقیماً از فردی به فرد دیگر منتقل می شود. این معمولا در دوران کودکی اتفاق می افتد. عفونت در صورت عدم درمان در طول زندگی باقی می ماند.
نحوه انتقال باکتری از فردی به فرد دیگر مشخص نیست. باکتری ممکن است از:
تماس دهان به دهان
بیماری دستگاه گوارش (به ویژه زمانی که استفراغ رخ می دهد)
تماس با مدفوع (مواد مدفوع)
غذا و آب آلوده
باکتری ها ممکن است به روش های زیر باعث ایجاد زخم شوند:
هلیکوباکتر پیلوری وارد لایه مخاطی معده می شود و به پوشش معده می چسبد.
هلیکوباکتر پیلوری باعث می شود که معده اسید معده بیشتری تولید کند. این به پوشش معده آسیب می رساند و در برخی افراد منجر به زخم می شود.
علاوه بر زخم، باکتری هلیکوباکتر پیلوری همچنین می تواند باعث التهاب مزمن در معده (گاستریت) یا قسمت فوقانی روده کوچک (دئودنیت) شود.
هلیکوباکتر پیلوری همچنین گاهی اوقات می تواند منجر به سرطان معده یا یک نوع نادر لنفوم معده شود.
علائم:
حدود 10 تا 15 درصد از افراد آلوده به هلیکوباکتر پیلوری به بیماری زخم معده مبتلا می شوند. زخم های کوچک ممکن است هیچ علامتی ایجاد نکنند. برخی از زخم ها می توانند باعث خونریزی جدی شوند.
درد یا سوزش در شکم یک علامت شایع است. درد ممکن است با معده خالی بدتر شود. درد می تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد و برخی از افراد دردی ندارند.
احساس سیری یا نفخ و مشکلات نوشیدن مایعات به اندازه معمول
گرسنگی و احساس خالی بودن در معده، اغلب 1 تا 3 ساعت بعد از غذا
حالت تهوع خفیف که ممکن است با استفراغ از بین برود
از دست دادن اشتها
کاهش وزن بدون تلاش
آروغ زدن
مدفوع خونی یا تیره، مدفوع قیری یا استفراغ خونی
پزشک شما را برای هلیکوباکتر پیلوری آزمایش می کند اگر:
داشتن زخم معده یا سابقه زخم
ناراحتی و درد در معده بیش از یک ماه طول بکشد
اگر علائم عفونت را نشان دادید، پزشک ممکن است آزمایشهای زیر را برای هلیکوباکتر پیلوری انجام دهد.
تست تنفس اوره :
تست تنفس ایزوتوپ کربن-اوره یا UBT این تست در مرکز پزشکی هسته ای سینا انجام میگیرد.
شما ماده خاصی که حاوی اوره هست را بلعیده. اگر هلیکوباکتر پیلوری وجود داشته باشد، باکتری ها اوره را به دی اکسید کربن تبدیل می کنند. این موضوع پس از 10 دقیقه در نفس بازدم شما شناسایی و ثبت می شود.
آزمایش خون : که آنتی بادی های هلیکوباکتر پیلوری را در خون شما اندازه گیری می کند.
آزمایش مدفوع : که وجود باکتری در مدفوع را تشخیص می دهد.
بیوپسی : نمونه بافتی را که از پوشش معده گرفته شده با استفاده از آندوسکوپی آزمایش می کند. نمونه برای عفونت باکتریایی بررسی می شود.
اگر زخم معده و عفونت هلیکوباکتر پیلوری دارید، درمان توصیه می شود. درمان استاندارد شامل ترکیبات مختلفی از داروهای زیر به مدت 10 تا 14 روز است:
آنتی بیوتیک برای کشتن هلیکوباکتر پیلوری
مهارکننده های پمپ پروتون برای کمک به کاهش سطح اسید در معده
بیسموت (ماده اصلی در پپتو بیسمول) ممکن است برای کمک به کشتن باکتری ها اضافه شود
مصرف تمام این داروها تا 14 روز آسان نیست. اما انجام این کار بهترین شانس را برای خلاص شدن از شر باکتری هلیکوباکتر پیلوری و پیشگیری از زخم در آینده به شما می دهد.
برای انجام تست تنفس (UBT)
2 هفته قبل از آزمایش، باید مصرف آنتی بیوتیک ها، داروهای بیسموت مانند و ضد اسید معده را متوقف کنید.
در طول آزمایش، شما ماده خاصی را می بلعید که اوره دارد. اوره یک ماده زائد است که بدن با تجزیه پروتئین تولید می کند. اوره مورد استفاده در آزمایش به طور بی ضرری رادیواکتیو شده است.
اگر هلیکوباکتر پیلوری وجود داشته باشد، باکتری ها اوره را به دی اکسید کربن تبدیل می کنند که پس از 10 دقیقه در نفس بازدم شما شناسایی و ثبت می شود.
این آزمایش می تواند تقریباً تمام افرادی را که هلیکوباکتر پیلوری دارند شناسایی کند. همچنین می توان از آن برای بررسی اینکه آیا عفونت به طور کامل درمان شده است استفاده کرد.
آزمایشات خون:
آزمایش خون برای اندازه گیری آنتی بادی های هلیکوباکتر پیلوری استفاده می شود. آنتی بادی ها پروتئین هایی هستند که توسط سیستم ایمنی بدن هنگام شناسایی مواد مضر مانند باکتری ها ساخته می شوند.
آزمایش خون برای هلیکوباکتر پیلوری فقط می تواند مشخص کند که بدن شما دارای آنتی بادی هلیکوباکتر پیلوری است یا خیر. نمی تواند تشخیص دهد که آیا عفونت فعلی دارید یا چه مدت به آن مبتلا بوده اید.
این به این دلیل است که آزمایش می تواند سال ها مثبت باشد، حتی اگر عفونت درمان شود. در نتیجه، نمی توان از آزمایش خون برای تشخیص اینکه آیا عفونت پس از درمان بهبود یافته است استفاده کرد.
آزمایش مدفوع:
آزمایش مدفوع می تواند آثار هلیکوباکتر پیلوری را در مدفوع تشخیص دهد.
از این آزمایش می توان برای تشخیص عفونت و تایید درمان آن پس از درمان استفاده کرد.
بیوپسی:
یک نمونه بافت، به نام بیوپسی، از پوشش معده توسط آندوسکوپی گرفته می شود. این دقیق ترین راه برای تشخیص عفونت هلیکوباکتر پیلوری است.